Nie masz pomysłu co podać na pierwsze danie? Przywróć smak dzieciństwa do swojego domu - przygotuj przepyszną zupę zacierkową!
składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku (w plasterkach)
- 2 małe cebule
- 2 średnie marchewki
- 1/4 kawałka korzenia selera
- biała część pora
- 1/2 średniej pietruszki
- pęczek koperku i szczypiorku
- 2 kostki rosołowe – opcjonalnie
- ½ szklanki zielonego groszku
- 1 liść laurowy
- 2,5 litra zimnej wody
- sól/pieprz
- olej do podsmażenia cebuli i boczku
- 1 jajo
- mąka pszenna
przyrządzanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
- Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i kroimy w małą kosteczkę.
- Umyty por kroimy w krążki.
- Do garnka wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz groszek. Dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy i zalewamy 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mąkę (tak, żeby ciasto się dobrze rozwarstwiło) i wyrabiamy zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem (możemy dodać odrobinę soli). Zacierki powinny się same formować.
- Do wywaru dodajemy zacierki, mieszamy dokładnie, aby się nie posklejały, chwilkę gotujemy.
- Obraną cebulę kroimy w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażmy cebulę i boczek aż lekko zbrązowieją. Bez tłuszczu dodajemy do zupy.
- Szczypiorek i koperek drobno siekamy, po czym dodajemy do zupy.
- Chwilkę podgotowujemy i gotowe.
Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem