Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowy zakwas na żurek- najprościej

Domowy zakwas na żurek- najprościej

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

Milkshake z bananem

Milkshake z bananem

TORT AJERKONIAKOWY

TORT AJERKONIAKOWY

Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz białej i gorzkiej czekolady, sprawdzi się w ten dzień idealnie.

bakalland_tort_z_zurawina

składniki:
 

  • 5 jajek

  • 250 ml konfitury z dzikiej róży

  • 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 tabliczka białej czekolady

  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

  • 1 tabliczka startej czekolady

Składniki na krem:

  • 300 g serka mascarpone

  • 250 ml śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

przyrządzanie:

Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny:

Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis na tort:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.

loading...