Do Świąt Bożego Narodzenia nie zostało wiele czasu. Prawdziwa gospodyni domowa już teraz robi plany. Nie chodzi o prezenty, dania wigilijne czy porządki domowe. Czas pomyśleć o ciastach, ciasteczkach czy plackach, które zaserwujemy w tym czasie. Śpieszymy z pomocą! Oto 10 najbardziej popularnych, świątecznych ciast i placków!
CIASTO SNIKERS
Składniki na masy:
kostka masła (250 gramów)
pół litra pełnego mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub toffi
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
puszka masy kajmakowej/krówkowej
Wykonanie:
1. 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka wymieszaj budyń, i mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Wlewaj zawiesinę do wrzącego mleka i mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Utrzyj masło na puszystą i kremową masę i dodawaj do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.
Składniki na warstwę orzechową:
300 gramów orzechów grubo pokrojonych (włoskie lub ziemne)
100 gramów cukru
120 gramów margaryny lub masło
2 łyżki miodu
Wykonanie warstwy orzechowej:
1. Na patelnię wyłóż tłuszcz, cukier, miód i orzechy.
2. Gotuj chwilę na małym ogniu. Mieszaj, aby się nie przypaliło.
3. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i wyłóż na 1 placek (oczywiście przed pieczeniem).
Składniki na ciasto:
600 gramów mąki
200 gramów margaryny lub masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki miodu
Wykonanie ciasta:
1. Sodę rozpuść w occie (będzie się pienić) i natychmiast dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć je (podobnie, jak kruche).
2. Podziel ciasto na 3 równe części.
3. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia i obrysuj na każdej dużą, prostokątną blachę do pieczenia. Papier posyp mąką i na każdym rozwałkuj po jednym kawałku ciasta.
4. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową.
5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Piecz ciasta na papierach, na których były rozwałkowywane. Gotowe ciasto będzie lekko zarumienione.
6. Odstaw placki do ostygnięcia.
7. Posmaruj placek masą budyniową i przykryj drugim ciastem, które posmaruj kajmakiem (kajmak można lekko podgrzać, aby się lepiej rozsmarowywał). Na masę krówkową połóż placek z orzechami.
8. Zostaw ciasto na noc w temperaturze pokojowej (snickers wtedy szybciej zmięknie).
9. Potem przechowuj w lodówce.