„Szare komórki” to popularne określenie komórek nerwowych kory mózgowej. Dopiero niedawno poznano ich największą tajemnicę – możliwość regeneracji. Tego tropu światowa medycyna nie może stracić. Koniecznie odkryj z nami 10 produktów, które stymulują właśnie szare komórki!
WITAMINY Z GRUPY D
Zwłaszcza cholina (witamina B4) i niacyna (B3, inaczej PP), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Występują choćby w soi i właśnie w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Osoby jedzące słodycze i pijące alkohol potrzebują jej 2-3 razy więcej niż wynosi norma.
Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych (trzeba je właściwie przechowywać – wystarczy odrobina wilgoci, by uległy zakażeniu grzybkiem, który produkuje silnie rakotwórcze toksyny).
CZYTAJ DALEJ >>>