Latem idealnie sprawdzą się chłodniki. Są smaczne, pożywne i doskonałe na upały. Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca zimną zupę z awokado i gazpach. Który chłodnik wybierasz?
składniki:
składniki na zupę z awokado:
- 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
- 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
- garść natki pietruszki
- garść świeżych liści mięty
- 1 mała cebula, posiekana
- sok z cytryny
- 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
- 700 g pomidorów
- 2 ogórki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 kromki czerstwego chleba
- 6 łyżek oliwy extra virgin
przyrządzanie:
GAZPACHO
- Czas przygotowania: 30 minut
- Poziom: łatwy
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.