Od kilku lat w przeddzień Zaduszek w wielu polskich domach organizowane są wyjątkowe zabawy. Do zaaranżowanych na wzór zamku hrabiego Drakuli wnętrz przybywają goście przebrani za wampiry lub inne upiorne postacie. Wszyscy opowiadają sobie straszne historie lub oglądają ulubione horrory, zajadając się przygotowanymi na tę okazję oryginalnymi smakołykami.
Słodko, że palce lizać
Halloween kojarzy się jednak przede wszystkim ze słodkościami. Nie bez powodu przecież tego wieczoru najmłodsi poprzebierani w strzygi, kostuchy czy inne wampiry pukają do drzwi domów, prosząc o słodkie podarunki. Warto pomyśleć też o deserowym menu, które sprawdzi się o każdej godzinie tego wieczoru. A już z pewnością na wypadek odwiedzin małych „dziecięcych” upiorów. Dla spragnionych idealna będzie waza wypełniona krwistoczerwonym sokiem z pływającą w nim lodową ręką, co da „zabójczo” straszny efekt. By ją przygotować, wystarczy lateksową rękawicę napełnić wodą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki, po czym wyjąć gotowy „wsad” do schłodzenia napoju. Dobrym wyborem będą też nieskomplikowane w przygotowaniu ciastka.
– Jeśli nie mamy czasu, by przygotować duży, słodki deser, sięgnijmy po Babeczki do nadzień słodkich firmy Dan Cake Polonia – mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. – Udekorowane bitą śmietaną i zwieńczone np. zieloną galaretką i borówką na czubku będą wyglądać jak żywcem wyjęte z oczodołu gałki oczne. Takie „danie” świetnie wpasuje się w klimat tego mrocznego i zarazem pełnego dobrej zabawy wieczoru. Także kulinarnej.
Halloween to idealny moment, by spędzić ostatnie dni przed adwentem w towarzystwie najbliższych przyjaciół w zabawowej atmosferze. Warto więc przygotować się na to wyjątkowe wydarzenie, przebierając się w pomysłowy strój, aranżując wystrój domu w zgodzie z „mrocznym klimatem” tego święta i rzecz jasna przygotowując pyszne i oryginalne smakołyki. Wszystko to sprawi, że nasza impreza na długo zapadnie gościom w pamięć.