Nie jest to najbardziej dietetyczna przekąska, ale od czasu do czasu warto zgrzeszyć. Ten smak jest niesamowity. Ciągnący się ciepły ser podbije wasze podniebienia!
składniki:
- żółty ser (np. edamski)
- jajka
- bułka tarta
- sól
- tłuszcz do smażenia
przyrządzanie:
Ser kroimy na plastry grubości 0.5-1 centymetra (jak kromka chleba, może trochę grubsze). Na talerzu rozbełtujemy jajka, które solimy. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Plastry sera obtaczamy w sumie czterokrotnie: w jajku, w bułce i ponownie w jajku i w bułce, ponieważ panierka musi utrzymać topniejący ser w środku. Po obtoczeniu w bułce można ją lekko poklepać palcami, żeby się lepiej trzymała.
Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby zakryć ser przynajmniej do połowy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem