Słyszeliście kiedyś o warzywie topinambur? A powinniście! Dzięki obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma topinambur i wypróbuj sprawdzony przepisy.
ZUPA – KREM Z TOPINAMBURA
- 400 g bulw topinambura
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa
- kolorowy pieprz
- olej z orzechów włoskich
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- gałązka rozmarynu
- olej rzepakowy
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z gałązką rozmarynu. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista dodaj obrany i posiekany czosnek. Przesmaż jeszcze 2 minuty. Wyciągnij rozmaryn.
Topinambur obierz, umyj i pokrój na plasterki. Wrzuć do garnka i przesmaż wraz z cebulą i czosnkiem 2-3 minuty. Zalej wszystko bulionem i gotuj aż topinambur będzie miękki.
Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj mleko oraz sól i pieprz do smaku. Wsyp zmielone orzechy i jeszcze raz wszystko zmiksuj.