Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

3 ciekawostki o SZAFRANIE + PRZEPIS

Ciąg dalszy naszego cyklu, w którym prezentujemy popularne lub mniej znane przyprawy, ich właściwości, zastosowania i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Przed Wami – szafran!

paella-371880_1280

Przykładowe danie z szafranem: Klasyczna paella z owocami morza

 Składniki: 

  • oliwa do smażenia
  • 5 posiekanych strąków szerokiej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kałamarnica, oczyszczona i pokrojona w plasterki
  • 1 duży pomidor
  • 8 krewetek
  • sól do smaku
  • 4 duże omułki
  • 10 małży
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 g krótkoziarnistego ryżu
  • 1 litr bulionu rybnego
  • szczypta szafranu
  • 4 langusty
  • 4 krewetki tygrysie
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  • W dużej lub specjalnej patelni do paelli rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła jej dno. Dodaj fasolkę, czosnek, kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
  • Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj 8 małych krewetek i smaż przez 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty, a następnie odstaw z ognia.
  • W międzyczasie dobrze rozgrzej suchy rondelek. Wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełóż na talerz i powtórz proces z małżami (zachować sos). Małże odłożyć na bok.
  • Patelnię postaw z powrotem na ogniu i podgrzej, aż zacznie delikatnie bulgotać. Dodaj paprykę, ryż . Całość zalej bulionem rybnym. Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, przy czym staraj się nie poruszyć ryżu. Dodaj pozostałe owoce morza i sos z małży.
  • Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Potrawy nie należy mieszać! Ryż wolno będzie wchłaniał bulion rybny, sprawdzaj, żeby się nie rozgotował!
  • Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i przykryj czystą ściereczką. Odczekaj około 20 minut, aż cały sos się wchłonie.
  • Podaj prosto z patelni z cząstkami cytryny.