Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

3 ciekawostki o SZAFRANIE + PRZEPIS

Ciąg dalszy naszego cyklu, w którym prezentujemy popularne lub mniej znane przyprawy, ich właściwości, zastosowania i przykładowe danie z ich wykorzystaniem. Przed Wami – szafran!

paella-371880_1280

Przykładowe danie z szafranem: Klasyczna paella z owocami morza

 Składniki: 

  • oliwa do smażenia
  • 5 posiekanych strąków szerokiej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kałamarnica, oczyszczona i pokrojona w plasterki
  • 1 duży pomidor
  • 8 krewetek
  • sól do smaku
  • 4 duże omułki
  • 10 małży
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 g krótkoziarnistego ryżu
  • 1 litr bulionu rybnego
  • szczypta szafranu
  • 4 langusty
  • 4 krewetki tygrysie
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  • W dużej lub specjalnej patelni do paelli rozgrzej tyle oliwy, aby przykryła jej dno. Dodaj fasolkę, czosnek, kałamarnicę i smaż na małym ogniu.
  • Pomidora zetrzyj wprost na patelnię, dodaj 8 małych krewetek i smaż przez 5-10 minut. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty, a następnie odstaw z ognia.
  • W międzyczasie dobrze rozgrzej suchy rondelek. Wrzuć omułki, aby się otworzyły. Przełóż na talerz i powtórz proces z małżami (zachować sos). Małże odłożyć na bok.
  • Patelnię postaw z powrotem na ogniu i podgrzej, aż zacznie delikatnie bulgotać. Dodaj paprykę, ryż . Całość zalej bulionem rybnym. Dodaj szafran i delikatnie zamieszaj, przy czym staraj się nie poruszyć ryżu. Dodaj pozostałe owoce morza i sos z małży.
  • Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Potrawy nie należy mieszać! Ryż wolno będzie wchłaniał bulion rybny, sprawdzaj, żeby się nie rozgotował!
  • Kiedy ryż będzie miękki, zdejmij patelnię z ognia i przykryj czystą ściereczką. Odczekaj około 20 minut, aż cały sos się wchłonie.
  • Podaj prosto z patelni z cząstkami cytryny.