Lato, to najlepszy moment w roku, aby celebrować śniadania! Piękne, słoneczne poranki zachęcają do kreatywnego gotowania. Dostępność sezonowych warzyw i owoców daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Jak połączyć te sezonowe skarby natury z pełnymi wartości odżywczych bakaliami? Oto kilka śniadaniowych inspiracji.
Shakshuka
Shakshuka, to tradycyjny pomysł na śniadanie, który pochodzi z Izraela. Zachwyca wspaniałym smakiem i jednocześnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Choć w kraju jej pochodzenia spróbować można jej wielu wariacji: ze szpinakiem, fetą, kiełbaskami, to tradycyjna shakshuka, czyli jajka połączone ze smakiem pomidorów i egzotycznych przypraw wypadają najlepiej! To doskonały pomysł na celebrację idealnego poranka!
Składniki
-
3 duże pomidory malinowe
-
4 jajka
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
Szczypta chilli
-
Natka kolendry do smaku
-
Szczypta kuminu
-
Szczypta kurkumy
-
Sól, pieprz do smaku
-
1 łyżka oleju do smażenia
Obieramy cebulę i czosnek, następnie dokładnie siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu aż wszystkie składniki się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko podsmażamy do momentu uzyskania jednolitej masy i odparowania wody. Dodajemy posiekane świeże zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie w masie robimy 4 wgłębienia, do których wbijamy jajka, wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i czekamy aż białka jajek delikatnie się zetną. Gotową potrawę możemy podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem