Lato, to najlepszy moment w roku, aby celebrować śniadania! Piękne, słoneczne poranki zachęcają do kreatywnego gotowania. Dostępność sezonowych warzyw i owoców daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Jak połączyć te sezonowe skarby natury z pełnymi wartości odżywczych bakaliami? Oto kilka śniadaniowych inspiracji.
Mini placuszki jabłkowe z rodzynkami i suszoną żurawiną
Pierwsze lekko kwaśne, letnie jabłka, to doskonały składnik, aby przygotować placuszki, które doskonale sprawdzą się jako pomysł na słodkie śniadanie. Kwaśny smak jabłek doskonale połączy się ze słodkim smakiem żurawiny z sokiem z granatu i rodzynek. To doskonała propozycja, aby razem z kubkiem kawy dobrze rozpocząć dzień!
Składniki
-
250 g mąki
-
50 g cukru
-
2 jajka
-
4 jabłka
-
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
-
50 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
-
1 szklanka mleka
-
Szczypta cynamonu
-
1 łyżka oleju
-
Garść sezonowych owoców np. borówek amerykańskich
Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu, dodajemy rodzynki i żurawinę. Jabłka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Utarte jabłka dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewamy masę, tak aby powstawały z niej małe placuszki. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Placuszki możemy podać z sezonowymi owocami, np. z borówkami.