Jest wiele orientalnych potraw, które chciałabyś wypróbować w swojej kuchni – ale odstrasza Cię lista składników? Spieszymy z pomocą! Oto 3 nietypowe przyprawy, które wspaniale podkreślają smak wielu potraw. Dobra informacja – bez problemu przygotujesz je w domowym zaciszu.
CHERMOULA
Czym jest chermoula? To ostra marokańska pasta, idealna do warzyw i ryb! Jak ją przygotować? Nie ma nic prostszego.
- Rozgnieć w moździerzu 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli.
- 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne.
- Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny.