Majówka tuż, tuż. Jeżeli zamierzacie grillować, koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami.
składniki:
Składniki do poszczególnych przepisów podaliśmy przy sposobie przyrządzenia.
przyrządzanie:
Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.
Burger z grillowaną piersią z kurczaka i żurawiną
Składniki (porcja dla 4 czterech osób)
-
Sałata
-
4 bułki do burgerów
-
Kilogram wołowiny
- 300 g żółtego sera
- Sól i pieprz
Dressing:
-
250 g żurawiny Bakalland
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 szklanka soku pomarańczowego
Jeszcze przed grillowaniem przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy żurawinę i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Odkładamy do wystygnięcia. Wołowinę przyprawiamy i formujemy z niej burgery. Układamy na ruszcie. Każdą ze stron grillujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą z bułek przecinamy na pół i kładziemy na grillu. Pozostawiamy na około 2 minuty. Zdejmujemy, gdy pieczywo będzie chrupiące. Układamy na jednej z połówek liść sałaty, smarujemy sosem żurawinowym. Potem układamy gotowe burgery i plastry sera. Ponownie nakładamy sos i liść sałaty. Przykrywamy drugą połówką bułki.