Majówka tuż, tuż. Jeżeli zamierzacie grillować, koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami.
składniki:
Składniki do poszczególnych przepisów podaliśmy przy sposobie przyrządzenia.
przyrządzanie:
Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.
Szaszłyki z suszoną wiśnią owiniętą bekonem
Składniki:
-
10 plastrów boczku
-
100 g wiśni soczystej Bakalland
-
1 limonka
Boczek kroimy w plastry. Następnie owijamy nim kilka wiśni i nabijamy na patyczki. Kładziemy na grill i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Grillujemy, aż boczek się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący.