Majówka tuż, tuż. Jeżeli zamierzacie grillować, koniecznie zapoznajcie się z naszymi przepisami.
składniki:
Składniki do poszczególnych przepisów podaliśmy przy sposobie przyrządzenia.
przyrządzanie:
Majówka to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.
Hummus z burakami i orzechami
Składniki:
-
1 szklanka ciecierzycy
-
5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 burak
-
100 ml zimnej wody
-
sok z połowy cytryny
-
1 ząbek czosnku
-
sól
-
100 g orzechów włoskich Bakalland
Do posypania:
-
orzechy włoskie Bakalland
-
koperek
Buraka dokładnie myjemy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie. W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, aby łatwiej było je połączyć. Na sam koniec dodajemy upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.