Oto kilka ciekawostek o owocach! Dowiecie się dlaczego mieszkańcy Sri Lanki uważają banany za ”grzeszne owoce”, dlaczego warto jeść jabłka ze skórką i w czym pomaga papaja!
DESER BEZ OWOCÓW
Żołądek trawi pokarm w kolejności dostarczanej przez przewód pokarmowy. Owoce zjedzone na deser muszą odczekać swoją kolejkę, w temperaturze 36,6 C, przez co ulegają fermentacji i tracą na wartości. Warto je wcinać na śniadanie, albo na kolację. Nigdy na deser.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















