Jajka na twardo można konsumować z majonezem, śmietaną albo solo. Dzisiaj odświeżamy stare przyzwyczajenia i prezentujemy 4 pomysły na pyszne pasty do jajek. Nic tylko faszerować jaja na twardo!
Pasta różowa z szynką i majonezem
Przygotowanie – 15 min; 1 porcja – ok. 205 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki gęstego majonezu
- 4 plastry szynki konserwowej
- sól, pieprz, ostra papryka
SPOSÓB WYKONANIA:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Plastry szynki pokrój w kostkę i zmiksuj z majonezem. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj. Napełnij połówki białek. Doskonałym dodatkiem do tej pasty jest majonez chrzanowy lub łyżeczka utartego chrzanu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















