Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Już sam wygląd i intensywny kolor tego warzywa wprawia nas w doskonały nastrój. Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
To niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje dań, które z powodzeniem możemy wykorzystać na śniadanie, obiad, deser i kolację. Zapewniamy, że z pewnością skradną serce i podniebienie niejednego smakosza.
Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami – idealne na śniadanie
Składniki na tosty
-
250 g białego twarogu
-
1 opakowanie jogurtu naturalnego
-
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
-
Kilka łyżek płynnego miodu
Składniki na marynowaną dynię
-
1 duża dynia
-
3 szklanki cukru trzcinowego
-
Kilka goździków
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
-
1 szklanka octu winnego
-
Szczypta chilli
-
Sól do smaku
Przepis na tosty
Twaróg rozrabiamy z jogurtem, dodajemy posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Pokrojone kawałki chleba podpiekamy w piekarniku przez ok. 5 minut. Na gotowe grzanki nakładamy twaróg, zamarynowaną dynię i posiekane orzechy włoskie. Gotowe grzanki polewamy łyżeczką miodu do smaku.
Przepis na marynowaną dynię
Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalewamy marynatą. Słoik odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygnie. Słoik po otwarciu możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.