Sałatka pieczonej dyni i brukselki z orzechami pecan i żurawiną
Składniki
-
1 duża dynia Hokaido
-
0,5 kg brukselki
-
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
-
70 g Orzechów pecan Bakalland
-
1 cytryna
-
1 łyżka płynnego miodu
-
kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy
-
Sól i pieprz do smaku
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.