Tofu. Produkt podstawowy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Do tofu powinni się jednak przekonać również mięsożercy. Dlaczego? Poznaj 4 powody, dla których warto jeść serek tofu.
W KUCHNI
Wegetarianie i weganie przyrządzają z tofu tofucznicę (odpowiednik jajecznicy). Umiejętnie przyrządzone tofu może z powodzeniem zastąpić mięso – jarosze robią z nich kotlety i pulpety. By wzmocnić smak tofu, przed przyrządzeniem można je zamarynować(tofu często marynuje się w sosie sojowym). To ważne, ponieważ tofu samo w sobie nie ma wyraźnego smaku, wchłania jednak aromaty sosów i przypraw, z którymi się je podaje. Ale fakt, że tofu jest łagodne w smaku, to również atut tego produktu – można go połączyć z cukrem waniliowym i zaserwować na deser.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















