Tofu. Produkt podstawowy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Do tofu powinni się jednak przekonać również mięsożercy. Dlaczego? Poznaj 4 powody, dla których warto jeść serek tofu.
W SKLEPIE
Tofu dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych delikatesach. W sprzedaży jest m.in. tofu naturalne, wędzone i z dodatkami, np. bazylią. Przed kupnem koniecznie sprawdźmy jego skład. Klasyczne tofu powinno zawierać wodę i ziarna soi. Jeśli wybieramy smakowe, najlepiej kupować tofu ekologiczne, którego składniki pochodzą z kontrolowanych upraw. W tofu z dodatkami może się znaleźć bulion warzywny, oliwa z oliwek, marchewka, pietruszka, oliwki, por, seler, czosnek, papryka, przyprawy (sól, gałka muszkatołowa, cząber, rozmaryn, estragon, tymianek, bazylia, chili, oregano).