Tofu. Produkt podstawowy w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Do tofu powinni się jednak przekonać również mięsożercy. Dlaczego? Poznaj 4 powody, dla których warto jeść serek tofu.
ZAMIENNIK
Istotnym powodem, dla którego powinniśmy sięgać często po tofu – jest jego główna zaleta. Skład. Właściwości, które zbliżone są do tych płynących z mięsa, gwarantują że dostarczymy białko do organizmu. Czemu więc nie zaserwować sobie diety z tofu? Tofu znakomicie zastępuje mięso – można go jeść w postaci gotowanej, surowej, a nawet marynowanej, przyrządzonej na grillu. Używa się go również do sosów, zup i kok taili. Poza zawartością białek, które nie są pochodzenia zwierzęcego, tofu jest niskokalorycznym i niskotłuszczowym produktem spożywczym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















