4 słodkie przekąski, które wyczarujesz w 40 minut. Idealne gdy pojawią się niespodziewani gości, albo masz ochotę na coś słodkiego, a sklepy zamknięte!
PTYSIE BABCI MARYSI
- Pół szklanki zimnej wody
- Pół szklanki mleka
- Szklanka mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 5 jajek
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez 4 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.
Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie. Piec przez 40 minutek w 180 stopniach. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić dowolną masą.