4 słodkie przekąski, które wyczarujesz w 40 minut. Idealne gdy pojawią się niespodziewani gości, albo masz ochotę na coś słodkiego, a sklepy zamknięte!
BEZY BABCI MARYSI
- 4 białka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać cukier, po jednej łyżce, miksować do całkowitego połączenia składników.
Po dodaniu ostatniej partii cukru dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze kilka minut.
Tak ubitą, całkowicie sztywną pianę nałożyć do rękawa cukierniczego, lub plastikowego woreczka z odciętym rogiem i nakładać porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni, przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować według uznania.