Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ziemniaki nadziewane boczkiem

Ziemniaki nadziewane boczkiem

Ekspresowa sałatka z ziemniakami, oliwkami, papryką

Ekspresowa sałatka z ziemniakami, oliwkami, papryką

MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady

MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady

Jajeczne hamburgery

Jajeczne hamburgery

Zapiekane sznycelki z żurawiną

Zapiekane sznycelki z żurawiną

Befsztyk wołowy

Befsztyk wołowy

ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie

ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie

Siekane placuszki z kurczaka

Siekane placuszki z kurczaka

TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie

TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie

SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady

SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady

Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie

Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie

Surówka z marchwi + chrzan

Surówka z marchwi + chrzan

Pomarańczowy sos do drobiu

Pomarańczowy sos do drobiu

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI W SOSIE MIODOWYM

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI W SOSIE MIODOWYM

Spaghetti bolognese z tabasco

Spaghetti bolognese z tabasco

4 sposoby na… WIELKANOCNE JAJA

Witam serdecznie,
zamieszczam poniżej kulinarne inspiracje – 4 przepisy na wielkanocne dania. W załącznikach zdjęcia do przepisów.

4 sposoby na… WIELKANOCNE JAJA
kulinarne propozycje od firmy Tarsmak
Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Drożdżówka – niespodzianka
Składniki:
– 50 dag mąki pszennej
– 15 dag margaryny
– 5 dag drożdży
– 2 jajka (ugotowane na twardo)
– 2 żółtka
– ½ szklanki kwaśnej śmietany
– 2 łyżki mleka
– cukier i sól do smaku
– świeża papryka
– Sos serowy Tarsmak

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Bułeczki podawać z Sosem serowym Tarsmak.

Tarta szpinakowo-serowa

Składniki na ciasto:
– 500 g mąki
– 250 g masła
– 2 żółtka
– 100 ml wody
– sól do smaku

Składniki na farsz:
– 500 g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)
– 2 łyżki masła
– 150 g sera pleśniowego typu Rokpol
– 250 g twarogu półtłustego
– 1 jajko
– sól, pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– Sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 2 jajka
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka mąki
– 4 ząbki czosnku
– majeranek, sól, pieprz do smaku
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 łyżka oleju
– Sos chrzanowy PREMIUM Tarsmak

Wykonanie:

Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Do pieczeni idealnie pasuje Sos chrzanowy PREMIUM marki Tarsmak.

Naleśniki z jajkiem

Składniki na ciasto naleśnikowe:
– 0,5 l mleka
– 1 jajko
– 300 g mąki pszennej
– sól, cukier do smaku
– olej do smażenia

Zawartość naleśników:
– 100 g sera żółtego
– 4 ogórki konserwowe
– 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
– 1 pęczek szczypiorku
– ¼ główki sałaty lodowej
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 3 łyżki majonezu Tarsmak
– 2 łyżki śmietany kwaśnej
– sól i pieprz do smaku

+ jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki i polać Sosem koperkowym Tarsmak.