Ciecierzyca jest rodzajem rośliny strączkowej. Szczególnie uwielbiana przez wegetarian, ponieważ jest bogata w aminokwasy, co sprawia, że jest idealnym zamiennikiem mięsa. Sprawdź dlaczego warto ją jeść!
Zobacz też: Aromatyczny gulasz z cieciorką
2. WARTOŚCI ODŻYWCZE
W 100 g cieciorki znajduje się:
- fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki)
- potas (6%/100gr)
- cynk (16%/100gr)
- witamina B9 (43%/100gr) oraz witamina B6 (11%/100gr)
- żelazo (22%/100 gr)
- magnez (14%/100gr)
- błonnik.
Na kolejnej stronie więcej o cieciorce!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















