Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

Pączki z bitą śmietaną

 

donut-74281_640

liczba porcji: około 10-11 sztuk

składniki:

  • 300 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • Pół szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżka alkoholu (wódka, rum) – alkohol w cieście ogranicza wchłanianie tłuszczu
  • około litr tłuszczu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Krem:

  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany

przyrządzanie:

  • Letnie mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego drożdże i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Przesianą mąkę wsypujemy do dużej miski, dolewamy rozczyn drożdżowy oraz resztę składników.
  • Wyrabiamy do momentu aż uzyskamy elastyczne ciasto, gdy to się stanie formujemy kulę i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Ciasto rozwałkowujemy na mniej więcej 1 centymetrowej grubości placek.
  • Wycinamy koła o mniej więcej 6 – 7 cm średnicy, które odstawiamy na ściereczkę oprószoną mąką (ważne by zachować duże odstępy).
  • Odstawiamy, przykryte wilgotną ściereczką, do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (warto zostawić sobie niewielkie kawałeczki ciasta, gdyż później przydadzą się do sprawdzenia temperatury oleju).
  • Kremówkę ubijamy z usztywniaczem, dosładzamy do smaku cukrem pudrem.
  • W garnku rozgrzewamy taką ilość tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie pływać. Olej powinien osiągnąć mniej więcej temperaturę 175-180 *C (w celu sprawdzenia temp. przydadzą nam się wcześniej przygotowane kawałeczki ciasta, wrzucamy na olej i smażymy po obu stronach, jeśli jest spieczony i ciemny to uzyskaliśmy za wysoką temperaturę (należy ją obniżyć wrzucając do garnka kawałek surowego obranego ziemniaka) pamiętajcie, aby dokładnie sprawdzić czy próbny pączek jest w środku dopieczony).
  • Pączki powinny swobodnie pływać na powierzchni oleju. Usmażone słodkości odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
  • Nadziewamy bitą śmietaną, najlepiej z boku.
  • Posypujemy cukrem pudrem

 

KOLEJNY PRZEPIS >>>