Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

Domowe pączki z dziurką (doughnuts)

 

donuts-268390_1280

składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru pudru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Olej do smażenia

Polewa/Posypka (co kto lubi)

  • Cukier puder + mleko/woda (lukier)
  • Czekolada + masło (polewa czekoladowa)
  • Słodka posypka

przyrządzanie:

  • Mąkę wymieszaj z drożdżami.
  • Dodaj pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i zacznij wyrabiać ciasto.
  • Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (ręcznie lub mikserem), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Ciasto może się kleić, ale lepiej nie dodawać więcej mąki.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość (około 1-1,5 godziny).
  • Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość około 1 cm.
  • Szklanką (najlepiej by była o średnicy 7 cm) wykrój kółka.
  • Mniejszą okrągłą foremką lub nożykiem wykrój mniejsze dziurki.
  • Donuty odkładaj na blachę posypaną mąką na około 30 minut (do momentu aż pączki podwoją swoją objętość)
  • Smaż pączki na rozgrzanym oleju do około 175 ºC. Temperatura nie powinna być wyższa, żeby pączki za szybko nie zbrązowiały od zewnątrz, gdyż w środku będą jeszcze cały czas surowe.
  • Donuty w złotym kolorze zdejmuj z oleju i odkładaj na papierowe ręczniki by odsączyć tłuszcz.
  • Ciepłe lukrujemy

 

KOLEJNY PRZEPIS >>>