składniki:
- 150 g masła, miękkiego + trochę do smarowania
- 150 g (⅔ szklanki) cukru
- 2 jajka
- 200 g marchewki, starej grubo (2 szklanki nieubitej)
- 180 g (1¼ szklanki) mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
Formę do pączków-oponek posmaruj lekko masłem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
Masło utrzyj lub zmiksuj z cukrem. Dodaj jajka, miksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z marchewką. Dodawaj do trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem oraz solą i mieszaj.
Ciasto nałóż, najlepiej przy pomocy worka cukierniczego, do foremek. Piecz około 15 minut, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca. Po upieczeniu zostaw w formie na 5 minut, następnie wyłóż na kratkę. Posyp cukrem pudrem.
uwagi:
Do ozdobienia użyj lukru – jeśli nie lubisz zostaw solo