5 rodzajów sosów, które przygotowujemy w Polsce najczęściej. Sprawdźcie listę i dajcie znać, jakie sosy do dań królują w waszych domach!
BESZAMEL
Podstawowy biały sos. Jego bazę stanowi mleko, które zagęszcza się zasmażką z mąki, łączy z masłem, doprawiając świeżo startą gałką muszkatołową. Najczęściej polewamy nim dania makaronowe, które przed podaniem są zapiekane.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















