W jelitach każdego zdrowego człowieka zbierają się gazy, w skład których wchodzi: powietrze, dwutlenek węgla, metan oraz gazy wytwarzane przez bakterie żyjące w jelitach. Wzdęcia to bardzo krępujące uczucie, któremu możemy zapobiec. Oto kilka produktów, które pomogą w walce z gazami.
CZEGO UNIKAĆ PRZY WZDĘCIACH ?
Warzywa (jak fasola, brokuły, kapusta, brukselki, cebula, karczochy, szparagi) to bardzo zdrowy dodatek każdego posiłku. Są one bogate w błonnik, witamy i minerały, lecz zawierają także skrobię, która w połączeniu z niektórymi węglowodanami potrafi upośledzać układ trawienny. Podczas problemów z ich trawieniem, bakterie występujące w jelitach powodują powstawanie nadmiernych gazów.
Owoce (jak brzoskwinie, jabłka, czy gruszki) zawierające sorbitol. Jest to naturalnie występujący cukier, który poprzez swoje właściwości może być przyczyną wzdęć. Coraz częściej stosowane diety wegetariańskie i spożywanie w nadmiernych ilościach powyższych pokarmów może więc szkodzić jelitom.
Smażone i tłuste potrawy (mięsa w panierce, wędliny, sery), które są bardzo pospolite ze względu na swoją łatwość i szybkość przygotowania, lecz groźne z powodu ciężkostrawności.