5 przepisów, które uwielbiamy za to, że są tanie, szybkie, mało skomplikowane. Danie główne w pięciu konfiguracjach poleca się! Dla zapracowanych i niecierpliwych w sam raz!
WARZYWA ZAPIEKANE POD SEROWĄ PIERZYNKĄ
składniki:
1 kalafior
1 marchewka
6 ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
1 cebula
250 g sera ricotta
1 jajo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie umyć, oczyścić, marchew, ziemniaki, fasolkę obrać. Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę posiekać na plasterki średniej grubości. Następnie wszystkie za wyjątkiem cebuli ugotować na parze. Gdy są już prawie miękkie, odcedzić. Ser ricotta wymieszać z rozmąconym jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Warzywa ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, posypać kawałkami cebuli i posiekanego szczypioru. Na wierzchu ułożyć masę serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.