Lody owocowe z witaminami? A może o smaku ogórków kiszonych? Kto w Europie zjada najwięcej mrożonych przysmaków? Przedstawiamy zbiór najciekawszych faktów o lodach.
Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Proporcjonalnie do temperatury rośnie nasza chęć na lody. Warto dowiedzieć się więcej na temat ulubionych, niosących kojące ochłodzenie, słodkości.
Zobacz też: Jak przygotować szparagi?
2. LODY W WAFELKU
Lody znali już Chińczycy około 5 tysięcy lat temu. Przyrządzali je, miażdżąc owoce w miseczce wypełnionej pokruszonym lodem. W XIX zaczęto wytwarzać wafelki w kształcie rożka, w 1903 roku kulinarny „wynalazek” został opatentowany przez Włocha o nazwisku Marchioni. Od tej pory lody w rożku to najpopularniejsza forma podawania mrożonych przysmaków.
Na kolejnej stronie więcej o pączkach
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















