Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. Te fakty o winie są powszechnie znane.
Jednak trunek ten skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie wszystkie z nich zostały odkryte, a wiele z nich jest bliżej znana jedynie wąskiej grupie pasjonatów. Oto kilka ciekawych, zaskakujących i/lub przydatnych informacji na temat wina!
2 – częste picie… przedłuża życie!
Do tytułu tego punktu należy się odnieść z pewną rezerwą, jednak faktem jest, że czerwone wino zawiera wysoki poziom silnego przeciwutleniacza – resweratrolu, który stymuluje gen długowieczności SIR2. Do tej pory fakt wydłużenia życia dzięki częstemu spożywaniu tego trunku został potwierdzony naukowo na zwierzętach (nawet o 26%). Mamy więc podstawy, żeby przypuszczać, że fenomen ten dotyczy też ludzi.