Białe podaje się lekko schłodzone, czerwone – w temperaturze pokojowej. Pojawia się wszędzie tam, gdzie aromatyczne sery i oliwki, ale da się dobrać odpowiednie do prawie każdej potrawy. Te fakty o winie są powszechnie znane.
Jednak trunek ten skrywa w sobie wiele tajemnic. Nie wszystkie z nich zostały odkryte, a wiele z nich jest bliżej znana jedynie wąskiej grupie pasjonatów. Oto kilka ciekawych, zaskakujących i/lub przydatnych informacji na temat wina!
3 – stołowe < regionalne < jakościowe
O ile większość z nas potrafi odróżnić wino czerwone od białego i wytrawne od słodkiego, o tyle stosunek ceny do jakości przyprawia nas często o ból głowy. Jak się w tym połapać? – Zwykle najtańsze i spełniające najmniej kryteriów są wina stołowe. Nie oznacza to jednak, że są niedobre. Na co dzień, do obiadu, będą idealne. W ich przypadku producent musi podać na butelce kraj pochodzenia. Droższe i spełniające bardziej surowe kryteria są wina regionalne. W ich przypadku producent musi podać na etykiecie konkretny region. Mamy pewność, że jagody, z których wyprodukowany został trunek, pochodzą właśnie stamtąd. Wreszcie – najdroższe są wina jakościowe, inaczej zwane apelacyjnymi. Te spełniają już bardzo ściśle określone kryteria ustalane w prawie winiarskim danego kraju. Zazwyczaj odbiorca musi zostać poinformowany o miejscu uprawy o odmianie winogron, metodzie winifikacji, wydajności z hektara itp. – informuje ekspert Marani.