Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Ciasto z gruszkami
4. Gruszki pomagają kontrolować cukrzycę
Gruszki mają niski indeks glikemiczny – 38. Pomagają zapobiegać skokom cukru we krwi oraz kontrolować poziom glukozy. Pomagają także utrzymać wagę pod kontrolą. Są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, które pomagają w odchudzaniu i wzmacniają układ odpornościowy.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!