Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Placek z gruszkami i budyniem
5. Gruszki chronią przed nowotworami
Z powodu dużej zawartości błonnika, gruszki mogą zapobiegać różnym rodzajom nowotworów, takich jak rak jelita grubego, czy rak piersi u kobiet po menopauzie. Ponadto, gruszki są bogate w silne antyoksydanty w postaci witaminy C, która chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Jedna średnia gruszka zawiera około 11% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Dodatkowo, gruszki zawierają kwas hydroksycynamonowy, który pomaga zapobiegać rakowi płuc i żołądka.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!