Sadownicy nazywają gruszki “darem bogów”, a dietetycy “potęgą żywieniową”. Dla nas to przede wszystkim pyszny owoc! Niestety, korzyści zdrowotne wynikające z gruszek są niedoceniane. Jedzenie gruszek ogranicza apetyt. Są one pełne składników odżywczych, błonnika i silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z rakiem, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Poznaj bardziej szczegółowo, 5 powodów, dla których powinniśmy jeść więcej gruszek!
Zobacz też: Grzanki z gruszką i rokforem
Gruszki są zdecydowanie niedoceniane. Świeże, suszone lub pieczone mają mnóstwo wspaniałych właściwości zdrowotnych. Oprócz korzyści wymienionych wcześniej, jedzenie gruszek pomaga poprawić trawienie, zapobiega zaparciom, pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, zmniejsza stany zapalne, łagodzi gorączkę, czy chociażby poprawia stan kości.
Z gruszek możesz robić pyszne koktajle, sałatki, desery, kanapki lub możesz upiec je z cynamonem, miodem i orzechami. Jaki jest Twój ulubiony sposób jedzenia gruszek?
Podziel się z nami swoimi gruszkowymi przepisami na blogu PalceLizac.pl >>KLIK<<