Jak jeść zdrowo kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze. Ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” Dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia podaje kilka wskazówek, które pozwolą podnieść walory zdrowotne bożonarodzeniowych dań i ograniczyć przy tym spożycie niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.
-
Pierniki i inne świąteczne słodkości
Gotowe świąteczne wyroby cukiernicze takie jak: ciasteczka, cukierki i czekoladki, mogą być źródłem szkodliwych dla zdrowia tłuszczów typu trans, jeśli do ich wypieku używa się tłuszczów piekarniczych zawierających częściowo utwardzone/uwodornione oleje roślinne. Jeżeli chcesz uniknąć ich spożycia przygotuj świąteczne przekąski w domu. Większość ciast i słodkich przekąsek obfituje w tłuszcze, które pełnią w nich istotną rolę związaną z kształtowaniem smaku i konsystencji, ale warto zwrócić uwagę także na ich walory odżywcze. Masło nadaje ciastom kruchość i przyjemny posmak, jest jednak źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych trans na poziomie 4-5%. Nie jest odpowiednie także dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy czy alergie na białka mleka. W ciastach kruchych, francuskich i świątecznych pierniczkach zamiast masła sprawdzi się również wysokiej jakości margaryna. Jest ona źródłem korzystnych dla zdrowia jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz naturalnym źródłem witaminy E. Poza tym lepiej sprawdza się w wysokich temperaturach, co pozwala łączyć walory zdrowotne i użytkowe tłuszczów roślinnych. Z kolei płynne oleje roślinne sprawdzą się w przypadku ciast puszystych, takich jak np. biszkopty. O nienasycone kwasy tłuszczowe możesz zadbać również na poziomie słodkości, dodając do nich orzechy czy migdały.