Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jakie naturalne produkty poprawiają stan zębów i dziąseł? Oto 6 z nich

Jakie naturalne produkty poprawiają stan zębów i dziąseł? Oto 6 z nich

Te produkty poprawiają ostrość widzenia (zawierają witaminę A i kwas foliowy)

Te produkty poprawiają ostrość widzenia (zawierają witaminę A i kwas foliowy)

Akcenty drewniane w kuchni- 10 modnych inspiracji!

Akcenty drewniane w kuchni- 10 modnych inspiracji!

Kakaowy sos do ciast i placków  (tylko 3 składniki)

Kakaowy sos do ciast i placków (tylko 3 składniki)

10 przekąsek ze ŚWIATA, które powinniście przetestować!

10 przekąsek ze ŚWIATA, które powinniście przetestować!

Jak zagęścić wodnistą zupę lub sos? 3 proste sposoby!

Jak zagęścić wodnistą zupę lub sos? 3 proste sposoby!

Kremowa zupa z kalafiora i curry

Kremowa zupa z kalafiora i curry

OBIAD ZA GROSIK: Makaron+oliwa+pomidory+ser

OBIAD ZA GROSIK: Makaron+oliwa+pomidory+ser

Co przygotować na szybką kolację? 10 prostych i smacznych propozycji!

Co przygotować na szybką kolację? 10 prostych i smacznych propozycji!

8 waszych ulubionych przepisów na CIASTA I TORTY IMIENINOWE!

8 waszych ulubionych przepisów na CIASTA I TORTY IMIENINOWE!

Desery i przegryzki idealne na URODZINY DZIECKA!

Desery i przegryzki idealne na URODZINY DZIECKA!

Mocno czekoladowe muffiny, które zawsze się udają! Banalny przepis!

Mocno czekoladowe muffiny, które zawsze się udają! Banalny przepis!

Nalewka imbirowa (idealna na przeziębienie)

Nalewka imbirowa (idealna na przeziębienie)

Kremowa zupa koperkowo- ziemniaczana

Kremowa zupa koperkowo- ziemniaczana

Orkiszowe muffiny z owocami

Orkiszowe muffiny z owocami

Kuchenne akcesoria, które idealnie sprawdzą się na prezent!

Kuchenne akcesoria, które idealnie sprawdzą się na prezent!

Świąteczny karp na słodko w galarecie

Karp, bo o nim mowa to ryba, która jak żadna inna kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie każdy wie jednak, że karp, który na ziemie polskie przywędrował wraz z czeskimi cystersami w XII wieku, jako potrawa wigilijna spopularyzowany został dopiero w okresie powojennym. Kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, karp był jedną z niewielu dostępnych ryb, a święta musiały przecież być postne. Od tego czasu karp gości na polskich stołach w różnych odmianach, w tym najpopularniejszej – smażonej w panierce. Przy innych, ciężkostrawnych potrawach świątecznych jak kapusta z grzybami czy pierogi, może warto nieco “odchudzić” karpia i przygotować go na słodko i na parze?

Przepis do wykonania w Thermomixie.

fot-materialy-prasowe-thermomix

składniki:

  • 800 - 1000 g karpia, wypatroszonego, oczyszczonego, pokrojonego w dzwonki o grubości 3 cm
  • · 1¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia ryby
  • · 900 g wody
  • · 2 liście laurowe, suszone
  • · 3 ziarenka ziela angielskiego
  • · 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • · 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • · 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • · 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • · 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • · 1½ łyżeczki cukru

przyrządzanie:

1 Dzwonki karpia ułóż w misce, przypraw solą i pieprzem, następnie odstaw do lodówki na 1 godz. Po tym czasie karpia przełóż na wkład Varomy i dolną część przystawki Varoma, odstaw.

2 Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz. Włóż koszyczek i umieść w nim marchewkę,

pietruszkę i cebulę, nałóż przystawkę Varoma, gotuj na parze (20 min/Varoma/obr. 1).

3 Odstaw przystawkę Varoma, wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki, odstaw. Opróżnij naczynie miksujące zachowując wywar, odstaw.

4 Z wywaru ostrożnie wyjmij liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

5 Do naczynia miksującego włóż ugotowane wcześniej warzywa, rozdrobnij (15 s/obr. 8). Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia

miksującego. Ponownie zmiksuj (15 s/obr. 10).

6 Dodaj przygotowany wcześniej wywar, żelatynę, sok z cytryny i cukier, podgrzej w naczyniu miksującym (1 min/98°C/obr. 5).

7 Dzwonki karpia umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej powstałym wywarem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na 5-6 godz, do momentu, aż galareta stężeje.

8 Podawaj na zimno.