To nieco niedoceniane warzywo wraca powoli do łask. I bardzo dobrze, zawiera bowiem wiele niezbędnych nam do prawidłowego funkcjonowania składników. Co więcej, świetnie smakuje! Oto 6 ciekawostek o BURAKACH, które warto wiedzieć, kiedy następnym razem wylądują na naszym talerzu.
Zobacz też: Rosyjski winegret
3. Cud dla układu krwionośnego
Pewnie spotkaliście się ze stwierdzeniem, że na anemię najlepszy jest sok z buraków. I słuszne. Są one genialnym źródłem żelaza, które jest naturalnym środkiem krwiotwórczym, od wieków stosowanym w medycynie naturalnej. Najbardziej poleca się świeże buraki (na przykład właśnie sok), bowiem duża część składników mineralnych w nich zawartych, rozpuszcza się w wodzie.
Co ważne, barwniki zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki nawet czterokrotnie! Buraki wpływają też pozytywnie na normowanie się cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Znakomicie działają też na ludzi z podwyższonym ciśnieniem. Sok z buraków podnosi we krwi stężenie tlenku azotu, który odpowiada właśnie za regulację ciśnienia.
Na kolejnej stronie więcej o burakach!