Sałatki, które dodadzą nam zdrowia i energii to idealny pomysł na rozpoczęcie wiosennego detoksu. Dodaj sobie zdrowia!
RUKOLA, SER FETA, MARCHEWKA
- 1 kg marchewki
- 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła lub roztopionego oleju kokosowego extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
SAŁATKA (2 PORCJE):
- połowa pieczonej marchewki z przepisu powyżej
- 50 g rukoli
- 50 g sera feta
- 50 g obranych migdałów
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do miski, doprawić solą morską i dodać składniki marynaty: imbir, starty czosnek, posiekaną chili lub ostrą paprykę, kurkumę, masło lub roztopiony olej kokosowy i sok z cytryny.
- Wszystko wymieszać obtaczając marchewkę w marynacie. Ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut aż marchewka będzie miękka. Na 15 minut przed końcem polać marchewki syropem klonowym lub miodem.
SAŁATKA Z RUKOLĄ, PIECZONĄ MARCHEWKĄ, FETĄ I MIGDAŁAMI:
- Na talerze wyłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczoną marchewkę oraz opcjonalnie cząstki pomarańczy lub grejpfruta wykrojone z błonek. Sok z owoców zachować.
- Zebrać łyżką pozostały sos z blaszki i włożyć do miseczki, dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki soku z cytryny oraz sok z pomarańczy jaki pozostał po wykrojeniu cząstek. Doprawić szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
- Migdały przekroić wzdłuż i zrumienić na suchej patelni, dodać do sałatki. Posypać serem fetą i polać winegretem.