Codziennie ostro ćwiczysz w domu lub na siłowni? Planujesz schudnąć przed wakacyjnym sezonem? To ostatni dzwonek, aby wziąć się w garść. Poznaj 7-dniową dietę z Ewą Chodakowską!
Dzień 3
ŚNIADANIE: Kanapki z pastą rybno-twarogową
- Składniki: 70 g wędzonego dorsza, plaster chudego sera twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka szczypiorku, łyżeczka natki pietruszki, pół łyżeczki soku z cytryny, 3 rzodkiewki, 10 plasterków zielonego ogórka, łyżka kiełków słonecznika, 2 kromki chleba graham
- Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
- Jak to zrobić: Wszystkie składniki pasty zmiksuj w blenderze. Podawaj na chlebie graham. Kanapkę udekoruj kiełkami słonecznika.
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z owocami świeżymi i suszonymi
- Składniki: 100 g jogurtu naturalnego, ćwiartka średniego jabłka, 2 śliwki, 2 suszone morele
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Jogurt wymieszaj z drobno pokrojonymi owocami.
OBIAD: Zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw
- Składniki: 150 g kaszy gryczanej, 80 g brokułów, pół średniej papryki czerwonej, średnia marchewka, pół średniej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, tymianek, plaster sera żółtego, łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Brokuły umyj, podziel na różyczki i blanszuj przez ok. 3 min. we wrzątku. Umytą paprykę pokrój w paski, umytą i obraną marchewkę w słupki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Na oliwie smaż przez ok. 5 min. paprykę, cebulę i marchewkę. W naczyniu żaroodpornym ułóż kaszę i warzywa, całość polej jogurtem naturalnym, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu ułóż plaster sera żółtego. Zapiekaj przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Zapiekankę podawaj posypaną natką pietruszki.
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z granatem i miodem
- Składniki: 1/3 granatu, kilka winogron, mandarynka, pół średniego jabłka, średnie kiwi, pół łyżeczki miodu
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Owoce umyj, pokrój, wymieszaj w miseczce i polej miodem.
KOLACJA: Sałatka z pieczonym kurczakiem
- Składniki: 80 g filetu z piersi kurczaka, pół ząbka czosnku, sól, pieprz biały, rozmaryn do smaku, 70 g sałat: lodowej, strzępiastej, rukoli, radicchio, 1 średniego ogórka zielonego, 3 pomidorki koktajlowe, 4 zielone oliwki bez pestek, łyżeczka pestek słonecznika, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki musztardy
- Do picia: szklanka zielonej herbaty
- Jak to zrobić: Filet natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. ok. 20 min. Sałaty umyj i osusz, dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, posyp słonecznikiem. Na sałatach ułóż kurczaka, całość polej oliwą wymieszaną z cytryną i musztardą.