Codziennie ostro ćwiczysz w domu lub na siłowni? Planujesz schudnąć przed wakacyjnym sezonem? To ostatni dzwonek, aby wziąć się w garść. Poznaj 7-dniową dietę z Ewą Chodakowską!
Dzień 5
ŚNIADANIE: Kanapki z pikantną pastą z fasoli
- Składniki: 3 łyżki białej fasoli, 1/4 małej papryczki chilli, 1/4 średniej papryki, pół ząbka czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny, szczypta cząbru, pieprz czarny, chilli do smaku, 2 kromki żytniego chleba razowego
- Do picia: 3/4 szklanki świeżo wyciskanego soku owocowo-warzywnego
- Jak to zrobić: Ugotuj fasolę, a następnie rozgnieć ją widelcem. Wymieszaj z posiekaną papryczką chilli, papryką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw cząbrem, pieprzem i chilli. Podawaj z pieczywem
II ŚNIADANIE: Jogurt z muesli i owocami
- Składniki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżka muesli z płatków owsianych i żytnich, 3 suszone śliwki
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Jogurt wymieszaj w muesli i pokrojonymi suszonymi śliwkami.
OBIAD: Duszona wołowina z pieczarkami
- Składniki: 150 g chudej wołowiny, łyżeczka oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku, 60 g pieczarek, sól, pieprz, oregano, pół łyżki koncentratu pomidorowego, szczypta oregano, 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak, surówka z czerwonej kapusty: 40 g kapusty, jabłko, cebula, łyżeczka oliwy z oliwek
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Wołowinę umyj i pokrój w kostkę. Smaż na oliwie z posiekanym czosnkiem przez 2-3 min. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Dodaj umyte pieczarki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 5 min. Mięso połącz z koncentratem pomidorowym, zagotuj i zestaw z ognia. Podawaj z ugotowanym pęczakiem i surówką z czerwonej kapusty.
PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z orzechami włoskimi i jogurtem naturalnym
- Składniki: średnia brzoskwinia, mandarynka, pół średniego kiwi, 1/3 średniego banana, łyżka siekanych orzechów włoskich, łyżka jogurtu naturalnego
- Do picia: szklanka wody mineralnej
- Jak to zrobić: Pokrój owoce i orzechy. Wymieszaj z jogurtem.
KOLACJA: Sałatka z jajek, brokułów i kukurydzy
- Składniki: 100 g brokułów, 2 łyżki kukurydzy, jajko ugotowane na twardo, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka pestek dyni, sól, pieprz
- Do picia: szklanka zielonej herbaty
- Jak to zrobić: Ugotowane i podzielone na różyczki brokuły wymieszaj z kukurydzą i pokrojonym jajkiem. Dodaj jogurt i pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem.