Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Jajka faszerowane z pieczarkami
4. Bogate źródło witamin i minerałów
Jajka nie tylko są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zawierają w sobie co najmniej 13 witamin i minerałów, idealne białko i antyoksydanty. Są one źródłem między innymi witaminy A, E, D, K, B2, B9 i B12. Warto też dodać, że zawierają kwas pantotenowy. Jest on często utożsamiany z witaminą B5, co jest błędem. Sam kwas pantotenowy jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów. Odgrywa też ważną rolę w syntezie niektórych hormonów, ale też przyspiesza gojenie ran i wpływa na stan skóry oraz włosów.
Jajka są też pełne składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Szczególnie dla nas ważna jest też cholina, która znajduje się w żółtku jajka. Jest ona niezbędna do prawidłowej pracy mózgu.
Na kolejnej stronie więcej o jajkach!