Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Faszerowane jajka na szpinaku
6. Mit cholesterolu
Przez długi czas uczono nas, że nie powinno się jeść jajek ze względu na szkodliwy cholesterol. Jest to jednak mit. Jedną z kluczowych rzeczy jest obecność w jajkach również lecytyny. Jest ona źródłem wspomnianej już przez nas choliny, a odpowiednia proporcja choliny do cholesterolu, która w jajkach jest prawie idealna, powinna zapewnić nam spokój. Poza tym, jak pokazują najnowsze badania, cholesterol w jajkach ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Warto zaznaczyć, że Amerykańskie Stowarzyszenie Zapobiegania Chorobom Serca nie wprowadziło jakiegokolwiek limitu w jedzeniu jajek, a Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że nawet 10 sztuk tygodniowo nie powinno nikomu zaszkodzić. Obowiązująca piramida żywieniowa wskazuje jajka, jako produkty, które powinniśmy jeść codziennie.
Na kolejnej stronie więcej o jajkach!