Zbliża się Wielkanoc, w związku z tym duże ilości jajek zagoszczą na naszych stołach. Jest to taki element menu, które zahacza o wiele tematów. Jedni mówią, że jajka są znakomite podczas diety odchudzającej. Inni ciągle straszą szkodliwym cholesterolem. Kucharze zaś przygotowują nam coraz to pyszniejsze jajeczne wynalazki. Oto 7 faktów o JAJKACH, które koniecznie warto wiedzieć!
Zobacz też: Jajecznica “na bogato”
7. Skorupkowe zdrowie
Wyrzucanie skorupek jaj do kosza jest wielkim błędem! Jest to znakomite źródło wapnia. Możemy w nich znaleźć, aż 95% związków nieorganicznych, głównie węglanu wapnia, który świetnie wchłania się z przewodu pokarmowego. Jest to niezwykle ważne przy osteoporozie (choroba kości). Węglan wapnia zmniejsza ryzyko złamań i powinien być dostarczany naszemu organizmowi profilaktycznie.
Kolejnym bardzo ważnym pierwiastkiem, który znajduje się w skorupkach kurzych jaj, jest stront. Jest on traktowany przez organizm bardzo podobnie, jak wapń. Wpływa dobrze na nasze kości i dodatkowo pobudza nasze komórki krwiotwórcze do działania.
Warto jednak pamiętać, że nie można przesadzać ze spożywaniem skorupek. Około 3g na dobę w pełni zaspokaja nasze zapotrzebowanie właśnie na wapń i stront.