Książka powstała w oparciu o ideę piramidy zdrowego żywienia. Siedem garnków to siedem grup produktów ułożonych właśnie według zasad tej piramidy
Słyszał o niej chyba każdy, gdyby jednak trzeba było przywołać ją z pamięci – o, z tym może być gorzej. Dla porządku przypomnijmy więc w skrócie zasady owej konstrukcji. Codziennie powinniśmy jeść: chleb (razowy i biały), kasze, makarony, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, nabiał i oleje roślinne. To powinna być baza naszej diety. Do tego ryby i drób, a mięso – im mniej, tym lepiej – jeżeli już, to najlepiej chude.
Ale uwaga – zdrowe jedzenie zdrowym jedzeniem, jednak nie w tym rzecz, żeby się maltretować. Jeśli to nam do szczęścia potrzebne, małe odstępstwo od jedzeniowej poprawności nie zaszkodzi raz na jakiś czas (pod warunkiem, że nie wejdzie w nawyk!). Oprócz siedmiu garnków zdrowia wprowadźmy w życie reżim siedmiu przysiadów i siedmiu uśmiechów, czyli codziennie trochę ruchu i odrobina poczucia humoru i wtedy nie będziemy skwaśniali jak… ocet siedmiu złodziei.
TOWER PRESS, Gdańsk 2005
Format 16.0×21.0cm Oprawa Miękka
Kiszkis Joanna, Ossowska Jolanta