Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

7 pomysłów na imbir

Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!

 

3338424891_75507af658

 

Imbir – uważaj!

 

Niestety imbir może wyrządzić krzywdę, ale tylko wtedy, gdy przesadzimy z jego ilością. W przypadku przedawkowania imbiru (nalewki, tabletki imbir surowy), możemy odczuwać zawroty głowy, senność, nudności i nieregularny rytm bicia serca. Imbiru nie powinny jeść osoby z chorobami układu trawienia.

 

1 – Imbir jest sprzymierzeńcem odchudzania!

 

Zawarte w imbirze olejki eteryczne wspomaga przemianę materii. Dodawaj kilka plastrów świeżego imbiru do herbaty. Nie tylko wyreguluje trawienie, ale również zapobiegnie wzdęciom. Wiele preparatów wyszczuplających produkuje się właśnie na bazie imbiru. Imbir poprawia krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pobudza enzymy trawienne. Kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru ma właściwości napotne.

 

2 – Zupy z imbirem

 

Rozgrzewające zupy, szczególnie w mroźne dni, to świetny pomysł na ocieplenia swojego organizmu. Jak połączyć imbir z zupą? Nic prostszego. Wystarczy posiekać świeży imbir i podsmażyć na patelni przez około 2 minuty. Taki imbir można dodać do zupy jarzynowej, barszczu lub kremu z marchewki. Jeżeli nie masz świeżego imbiru, z powodzeniem możesz dodać odrobinę mielonego imbiru i przygotować Krem z brokułów z serem pleśniowym.

 

3 – Imbir na słodko

 

Imbir, zarówno świeży jak i mielony możemy dodać do ciasteczek, placków, naleśników i owsianek. Specyficzny aromat i wyraźny smak harmonizuje ze wszystkimi daniami. Starty imbir możesz dodać do sałatek lub jogurtu naturalnego i owoców. Sprawdź jak smakuje Śniadaniowy serek z owocami i imbirem.

 

Na następnej stronie poznasz nowe zastosowania imbiru!