Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

Ciasteczka z kardamonem i cynamonem

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

RÓŻOWY krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

15 pomysłów na podanie POMIDORÓW!

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

Ekspresowa zupa z mrożonego groszku i brokuła

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

4 przetwory jesienne, które musisz zrobić!

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

Pieczone jabłka z serkiem i rodzynkami

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

4 dania, które zadbają o twoją odporność!

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

OBIAD ZA GROSIK: Krem ziemniaczany z imbirem

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

SZYBKA PRZEKĄSKA: ser żółty w chrupiącej panierce

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

10 pomysłów na podanie JAJECZNICY!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Jakie krzesła do jadalni? 12 gustownych inspiracji!

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

Słodki mus z pieczonego buraka na śniadanie

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: kuskus+ wątróbka+ brokuły

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

OBIAD ZA GROSIK: Jajko+ kasza gryczana+ smażona cebulka

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

Prażone orzechy nerkowca w karmelu

7 pomysłów na imbir

Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!

 

garlic-390859_640

 

Imbir – to trzeba wiedzieć

 

Zanim kolejny raz użyjesz imbiru w swojej kuchni, koniecznie dowiedz się skąd imbir przywędrował do Polski. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały przywiezione do Europy. Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki, ale uprawiany jest również w Indiach, Chinach i Malezji. Imbir znalazł swoje zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawa, ale także jest rośliną ozdobną.

 

Imbir w sklepach

 

W dużych supermarketach i coraz częściej w mniejszych sklepach możemy kupić świeży imbir. Cena za kilogram – od 25zł nawet do 50 zł.

Imbir jest źródłem witaminy B1, B2, C, fosforu, żelaza, potasu i białka. Świeży korzeń należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej zawinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do plastikowego pudełeczka i trzymać w lodówce.

W sklepach łatwo dostać imbir mielony, suszony oraz marynowany. Ten ostatni doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe, dlatego podawany jest do sushi.

 

Na kolejnej stronie poznasz dwa zastosowania imbiru!